TechDisk Project, Diagnosticant bateries

Una queixa habitual que hem trobo al servei tècnic és que la durada de la bateria d’un determinat MacBook no és la que hauria de ser. Moltes vegades la queixa és legítima i la bateria en efecte és defectuosa o bé està esgotada (més sobre el tema a continuació) i moltes altres vegades correspon a un desconeixement sobre el funcionament general sobre aquests aparells. És important aprofitar aquestes oportunitats per formar als clients al respecte i ajudar-los a entendre el funcionament d’aquesta part del seu dispositiu.

Com es mesura la salut d’una bateria?

Les bateries són productes consumibles, es a dir, que quan més s’utilitzen pitjor funcionen i a la llarga acaben deixant de funcionar. Per mesurar la seva salut tenim dos indicadors:

Capacitat a plena càrrega

La capacitat a plena càrrega és la màxima quantitat d’energia elèctrica que és capaç d’emmagatzemar la bateria. Aquesta va disminuint gradualment a mida que s’utilitza la bateria i es mesura en mAh.

Es important tenir en compte aquest valor per què el consum d’energia del portàtil és funció del nombre d’aplicacions que tenim en funcionament i de l’exigència en termes de càlcul d’aquestes. No és el mateix fer funcionar un navegador web que un programa de disseny CAD. El consum energètic de l’ordinador augmentarà amb el nombre d’aplicacions i l’exigència.

Un dels errors comuns que veig en Mac OS X especialment en usuaris que venen d’entorns Windows, és que assumeixen que per apagar una aplicació només cal fer clic al botó vermell de la part superior esquerra de la finestra de l’aplicació (acció que en la majoria d’aplicacions només tanca la finestra) de manera que deixen una quantitat considerable d’aplicacions funcionant en segon pla de manera que van en contra de la durada de la bateria.

La majoria de fabricants i Apple no n’és una excepció garanteixen que la capacitat a plena càrrega de la bateria serà almenys d’un 80% de la capacitat original un cop arribem el nombre de cicles de vida de la bateria.

Nombre de cicles de la bateria

Entenem per cicle de bateria una descàrrega complerta de la capacitat màxima de càrrega de la bateria. Els fabricants de les bateries ens indiquen el nombre de cicles de càrrega per a les que estan dissenyades, de fet, en el cas dels MacBook Apple té un article que fa referència al màxim nombre de cicles per als quals estan pensades les bateries de cada model.

Cicle de càrrega

Uns símils que m’han funcionat molt bé a l’hora de fer entendre com funcionen les bateries són les rodes d’un cotxe o bé una bombeta.

Tan un com altre tenen una vida limitada, es desgasten i es mesura en kilòmetres de rodatge o hores de funcionament que vindria a ser similar al nombre de cicles d’una bateria. Si una roda es punxa sense un element estrany avanç del nombre de kilòmetres pel que està pensada o una bombeta es fon avanç d’arribar al nombre d’hores que especifica el fabricant és normal que es pugui reclamar garantia. De la mateixa manera passarà amb els cicles de la bateria.

El segon límit de garantia és el temps, normalment un any per les bateries ja que són productes consumibles. Igual com passaria amb les rodes del cotxe o les bombetes.

Troba la capacitat a plena càrrega i nombre de cicles de la teva bateria

/Aplicacions/Utilitats/Informe del Sistema
/Aplicacions/Utilitats/Informe del Sistema

Per veure la capacitat a plena càrrega i nombre de cicles del MacBook sobre el qual rebem la queixa, podem veure el registre intern de la pròpia bateria a través de l’aplicació Informació del Sistema que ens indicarà els dos indicadors i un informe de com està la vida de la bateria en forma de recomanació de si s’ha de canviar en breus (Estat).

Aquesta informació està relativament oculta dins de Mac OS X i falta alguna informació com la capacitat a plena càrrega original de la bateria (per a poder comparar en cas de queixa). Per això el nostre disc tècnic haurà de disposar d’alguna de les infinites aplicacions que existeixen al mercat per veure com està l’estat de la bateria.

Nombre de cicles i capacitat a plena càrrega dins de l'Informe de Sistema
Nombre de cicles i capacitat a plena càrrega dins de l’Informe de Sistema

Icona de Battery HealthDesprés de provar vàries opcions he decidit que en JARVIS (el nom que tindrà el meu disc) portarà per defecte una petita aplicació que s’instal·la a la barra d’estat que es diu Battery Health. Molt pràctica i que ens dóna la informació necessària i més immediata per determinar si la bateria està fotuda.

Battery Health Interficie

Si la queixa continua tot i haver comprovat l’estat de la vida de la bateria, fes el test de duració de la bateria igual que ho faria Apple

Si tot i haver comprovat que la capacitat a plena càrrega i el nombre de cicles estan dins de la normalitat, el client es continua queixant de la duració de la bateria el següent pas és consultar les especificacions tècniques de la bateria del MacBook i realitzar un test de duració de la bateria.

En la mateixa web d’especificacions tècniques s’especifiquen com es realitzen els tests de duració de la bateria, malauradament no ens diuen quina és la duració mitja però assumiria que hora i mitja amunt hora i mitja avall de la duració de la bateria entra dins dels paràmetres. El test més fàcil de reproduir, al meu parer és el de reproducció de vídeo en el que:

  • Es reprodueix un vídeo HD 720p mitjançant iTunes.
  • La intensitat d’il·luminació de la pantalla està a 12 clics d’augment o un 75% del màxim.
  • S’està connectat a una Wi-Fi
  • No hi ha cap aplicació de tercers funcionant en segon pla. La manera ideal és amb un usuari nou i completament en blanc.

Així que només ens caldrà disposar d’un vídeo de definició HD dins d’una biblioteca d’iTunes i reproduir de manera continuada i repetida aquest video; però, com ho fem per mesurar la duració de la bateria sense estar davant de la pantalla com uns estaquirots mirant el cronòmetre? Aquí és on torna al rescat el nostre amic el Terminal. A través de la comanda pmset podem generar un log de l’estat de càrrega de la bateria de manera automàtica.

pmset -g pslog >> ~/Desktop/pslog.out

Amb l’ajuda del registre generat per aquesta utilitat i ajustant adequadament la configuració de l’estalvi d’energia podrem realitzar un test que si la bateria funciona correctament ens hauria de donar una durada similar a la de les especificacions tècniques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La sortida d’aquesta comanda ens dóna l’etiqueta de temps exacte en el que es captura la vida de la bateria i fent una resta de temps obtindrem la durada de la bateria.

Logging IORegisterForSystemPower sleep/wake messages
pmset is in logging mode now. Hit ctrl-c to exit.
2015-03-08 15:28:55 +0100 IOPSNotificationCreateRunLoopSource
Now drawing from 'Battery Power'
 -InternalBattery-0 100%; discharging; 8:33 remaining
2015-03-08 15:29:12 +0100 com.apple.system.powersources.timeremaining
2015-03-08 15:29:12 +0100 IOPSNotificationCreateRunLoopSource
 -InternalBattery-0 100%; discharging; 8:23 remaining
2015-03-08 15:29:12 +0100 com.apple.system.powersources
2015-03-08 15:30:12 +0100 com.apple.system.powersources.timeremaining
2015-03-08 15:30:12 +0100 IOPSNotificationCreateRunLoopSource

Està clar que cal una mica de preparació per a realitzar el test però ens traurà de dubtes en el cas que sospitem que la bateria del MacBook no funcioni correctament tot i que tots els indicadors ràpids ens donin resultats correctes. En molts casos no ens caldrà arribar a realitzar el test amb l’ajuda del nombre de cicles i capacitat a plena càrrega. I en la majoria dels casos donar els conceptes bàsics d’ús i estalvi d’energia als clients serà més que suficient per resoldre la queixa.

Informació adicional

També afegeixo informació general sobre les bateries dels MacBook de la web d’Apple que és d’interès tenir controlada i que també ens pot ajudar on trobarem per exemple les temperatures ideals de treball de les bateries i moltíssima més informació

Anuncis

Autor: Miquel Despuig

Engineering Student, and a passionate of CMS's web development, design, and anything related to...

Vols deixar un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s