TechDisk Project, Problemes de memòria RAM? Memtest al rescat

Continuem afegint solucions al set de problemàtiques que ens podem trobar com a tècnics de reparacions en hardware. La memòria RAM és un component d’ús intensiu, especialment important per al funcionament correcte del nostre Mac i també per a la seva velocitat a l’hora de treballar. No explicaré exactament com funciona la RAM però el vídeo que us deixo a continuació dóna una bona idea del funcionament d’aquest component i per què és important:

Si la memòria RAM falla

Pot portar diversos i variats problemes com: congelació de la imatge, que el sistema operatiu deixi de respondre, apagades intermitents d’aplicacions, corrupció de documents i fins i tot pot evitar que l’ordinador arranqui fent sonar una sèrie de tons característics.

Tan si tenim problemes similars als que hem mencionat com si acabem d’ampliar la RAM del Mac, és molt aconsellable fer en primer lloc un test intensiu. En el primer cas per assegurar-nos de que el component està funcionant correctament i descartar-lo com a possible causa del problema i en el segon cas per confirmar que hem comprat i instal·lat un component que no està fallant de bones a primeres.

Per posar a prova la memòria RAM

En JARVIS (el nom amb el que vaig batejar el meu TechDisk) utilitzarà una petita aplicació de UNIX que es diu memtest. És una aplicació sense interfície gràfica, que farem funcionar des de la línia de comandes (beneït Terminal) i que bàsicament genera patrons de dades que escriu a la memòria RAM i els torna a llegir comparant el que ha escrit amb el que llegeix. Si coincideixen els dos patrons la memòria funciona correctament sinó es que alguna cosa no funciona com hauria de ser. Això ho fa de manera seqüencial i de manera aleatòria en els espais disponibles de la memòria RAM per tal de simular amb major fiabilitat el funcionament real d’aquest component.

Com utilitzo memtest?

Per instal·lar memtest la manera més senzilla és utilitzar l’instal·lador que en Collin Allen (un blogaire de Pixar) ens ha preparat en el seu blogCommand-Tab. Un cop instal·lat obrim terminal i podem configurar el patró de l’assaig segons la següent comanda:

memtest [quantitat de memòria assajar] [número d’assajos sobre la memòria] [registrar l’assaig?]

Un bon assaig seria:

  • confirmar que tota la memòria instal·lada funciona correctament, es a dir, passant all al primer paràmetre.
  • realitzar entre 3 i 5 assajos a tota la memòria per descartar errors aleatoris. Tot i que si volem un test en profunditat, ara estic pensant en memòries del Mac Pro, podem obviar aquest paràmetre i deixar el test funcionant durant les hores que convingui.
  • opcionalment marcar si volem mantenir un registre dels resultats del test.

De manera que la comanda que utilitzaríem seria:

memtest all 3 -L

Si volem desactivar el registre d’activitat només cal eliminar -L de la comanda. Depenen de la quantitat de memòria instal·lada en el sistema el test pot durar de 15 minuts a hores, en el cas que es detectin errors s’ens notificarà.

Coses a tenir en compte

memtest posa a prova tota la memòria que té disponible; aquí hauríem de descartar la memòria utilitzada pel:

  • sistema operatiu
  • les aplicacions que actualment estan funcionant.

Així si volem que el màxim de memòria sigui posada a prova hem de tancar totes les aplicacions que tinguem obertes a excepció del terminal.

Però que passa amb la memòria utilitzada per Mac OS X?

Doncs aquesta memòria es queda sense ser posada a prova, i si malauradament l’error de memòria que ens dóna problemes està en aquesta porció de memòria, memtest ens donarà un fals positiu i no trobarà cap error.

Com aconseguim utilitzar memtest sense Mac OS X?

Ben senzill, com que és una utilitat de línia de comandes podem utilitzar-la inclús quan arranquem en mode d’usuari únic. De manera que la memòria quedarà pràcticament lliure en la seva totalitat per a ser assajada. Encara ens quedarà una petita porció de memòria que no entrarà dins del test però la possibilitat de que estigui dins d’aquest espai és molt menor que en el cas de que tinguem Mac OS X carregat i funcionant. Si encara no ens satisfan els resultats obtinguts d’aquesta manera, en els Macs que ho permeten podem treure la meitat de la memòria i realitzar tests amb diferents SO-DIMM’s instal·lats de manera que ens assegurem que absolutament tota la RAM sigui sotmesa a test.

 Per als fòbics al Terminal.app

Existeix una versió amb interfície gràfica del memtest que s’anomena Rember. Es una bona aplicació per a fer un test de memòria inicial però que porta associat el problema de que l’error resideixi en la porció de memòria utilitzada per Mac OS X.

Icona de Rember

 

Així doncs ja tenim una eina per a provar mòduls nous de memòria i trobar els mòduls que ens estan donant problemes, a diferència de les CPU’s les memòries solen fallar amb més freqüència i és molt important conèixer els símptomes i tenir l’eina adequada per a diagnosticar una fallada d’aquestes.

Anuncis

Autor: Miquel Despuig

Engineering Student, and a passionate of CMS's web development, design, and anything related to...

2 pensaments sobre “TechDisk Project, Problemes de memòria RAM? Memtest al rescat”

Vols deixar un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s